Kost een schilder veel?

Vanzelfsprekend zal dit een van de eerste vragen zijn die in uw hoofd opkomen wanneer u uw binnen- en/of buitenwerk opnieuw wil laten schilderen door een schildersbedrijf. Het is natuurlijk van groot belang te weten wat een schilder kost en hoelang het schilderwerk gaat duren.

Om zo goed mogelijk inzicht te geven in de gemiddelde kosten wanneer u uw schilderwerk uitbesteedt aan een schildersbedrijf, zullen wij u de juiste prijsindicaties geven van de gemiddelde kosten zodat u een realistische prijs krijgt en hier rekening mee kunt houden in het budget dat u te besteden heeft. Wij maken onderscheid tussen de binnen-en buitenkant van uw woning, of het gaat om een bestaande of nieuwbouwwoning, de gemiddelde uurprijs van een schilder en overige kosten die gerelateerd zijn aan het laten schilderen van uw woning.

Omdat de prijs van het schilderwerk afhankelijk is van veel factoren en er ook verschil zit tussen de kosten van het binnenschilderwerk en van het buitenschilderwerk hebben wij deze voor u  overzichtelijk gemaakt. Tevens houden wij rekening met het feit dat een schilder op basis van een uurloon kan werken, een prijs per vierkante meter kan berekenen of een vast projectprijs kan hanteren.

Welk tarief hanteert een schilder?

Zoals hierboven beschreven berekenen schilders hun prijzen op drie verschillende manieren:

 1. Per uur
 2. Per vierkante meter
 3. Vast projectprijs

 

 1. Per uur

Als de schilderopdracht klein en specifieker is zoals bijvoorbeeld het schilderen van kozijnen, deuren of een trap, dan wordt er vaak gebruik gemaakt van een uurtarief.

 1. Per vierkante meter (m2)

Dit tarief wordt over het algemeen gebruikt bij het schilderen van grote oppervlakten zoals wanden, plafonds of gevels.

 1. Vast projectprijs

Hierbij geeft de schilder u een vaste prijs voor het totale schilderwerk

Prijsindicatie

Hieronder treft u een prijsindicatie aan van verschillende soorten schilderklussen

 

SOORT SCHILDERKLUS PRIJSINDICATIE
Binnenschilder per uur € 25,00 tot € 30,00
Buitenschilder per uur € 25,00 tot € 30,00
Per vierkante meter wanden € 7,00 tot € 12,00
Per vierkante meter plafonds € 7,00 tot € 14,00
Per vierkante meter buitenmuren € 17,00 tot € 30,00

 Houdt u a.u.b. rekening met het volgende:

 • De genoemde prijzen zijn een gemiddelde van wat de meeste schilders berekenen voor hun schilderklus. Vanzelfsprekend kunnen de prijzen in uw offerte afwijken
 • De genoemde prijzen zijn exclusief de BTW van 9% of 21%
 • De genoemde prijzen zijn exclusief de materiaalkosten


Gemiddelde kosten die een schilder in totaal aan u doorberekent

In onderstaand overzicht tonen wij de gemiddelde kosten per vierkante meter (m2) en het uurloon dat een schilder doorberekent aan u, de opdrachtgever. In dit overzicht is rekening gehouden met materiaalkosten en de BTW

 

SCHILDERWERK PRIJSINDICATIE INCL. BTW EN MATERIAAL
Binnenschilder
Per uur € 25,00 tot € 35,00
Per vierkante meter € 25,00 tot € 30,00
Sauzen per vierkante meter € 7,00 tot € 12,00
Verfspuiten per vierkante meter € 5,00 tot € 10,00
Buitenschilder
Per uur € 35,00 tot € 40,00
Per vierkante meter € 30,00 tot € 35,00

Het zult u ongetwijfeld opgevallen zijn dat de kosten van een buitenschilder iets hoger zijn dan die van een binnenschilder. Dit heeft te maken met de weersinvloeden en uiteraard welke materialen hij dient te gebruiken. De materialen voor buitenwerk zijn duurder dan de materialen voor binnenwerk.

Een binnenschilder zal (over het algemeen) werken met verf op waterbasis en een buitenschilder op oliebasis.

Om u een nog gedetailleerder beeld te geven van de kosten hebben de meest voorkomende schilderklussen wij verder gespecificeerd in onderstaande tabel

 

SCHILDERWERK AANTAL LAGEN PRIJSINDICATIE
Binnendeur 1 x aflakken € 50,00
Binnendeur 1 x grondverf, 1 x aflakken € 105,00
Voordeur 2 x aflakken € 70,00
Voordeur 1 x grondverf, 2 x aflakken € 120,00
Achterdeur 2 x aflakken € 70,00
Achterdeur 1 x grondverf, 2 x aflakken € 120,00
Raamkozijn buiten 2 x aflakken € 30,00
Raamkozijn buiten 1 x grondverf, 2 x aflakken € 50,00
Raamkozijn buiten (draairaam) 2 x aflakken € 35,00
Raamkozijn buiten (draairaam) 1 x grondverf, 2 x aflakken € 55,00
Deurkozijn binnen 1 x aflakken € 30,00
Deurkozijn binnen 1 x grondverf, 1 x aflakken € 40,00
Deurkozijn buiten 2 x aflakken € 40,00
Trap 1x aflakken € 150,00
Trap 1 x grondverf, 1 x aflakken € 210,00

Wanneer u de kosten zo laag mogelijk wilt houden, kies dan voor spuitwerk. Spuitwerk gaat veel sneller omdat hier gebruik wordt gemaakt van een spuitmachine. Hiermee kunnen uw kozijnen, deuren en trap gespoten worden, maar ook grote oppervlakten zoals de muren en het witten van een plafond. Schilderwerk door middel van spuiten gaat niet alleen snel maar geeft ook een prachtig mooi en strak eindresultaat en u zult de kosten voor het schilderen aanzienlijk lager houden.

Wanneer is uw huis toe aan nieuw schilderwerk?

Een woning die goed in de verf staat levert absoluut een bijdrage aan uw woning op. Het schilderwerk biedt immers een goede bescherming. Om de levensduur van het schilderwerk te verlengen is het belangrijk dat de juiste verf wordt gebruikt bij de verschillende ondergronden, zoals uit hout, stucwerk, metaal of aluminium. Juist aangebracht schilderwerk heeft een levensduur tussen de vijf en zeven jaar.

Maar wanneer weet u dat uw huis toe is aan een nieuwe laag verf? Loop regelmatig al uw schilderwerk even na, zowel binnen als buiten. Let hierbij goed op eventuele gebreken zoals blaasjes, (kleine) beschadigingen en scheurtjes. Zodra u deze opmerkt dan bent u er op tijd bij en weet u dat het tijd is om een schilderwerk van een nieuwe laag verf te voorzien. Wanneer u altijd regelmatig blijft controleren wat de status van het schilderwerk is, dan zullen de kosten altijd lager zijn dan wanneer het schilderwerk zich al in een zeer verslechterde staat bevindt.

De kosten van een binnenschilder

Zoals u hierboven reeds gelezen heeft, rekent een binnenschilder op basis van uurloon tussen de € 25,00 en € 30,00 en op basis per m2 (vierkante meter) tussen de 20,00 en € 30,00. Maar wat is de reden van deze prijsverschillen? Wanneer de schilder kleinere schilderklussen moet uitvoeren, zoals bijvoorbeeld kozijnen of specifieke schilderklussen, zoals een trap, dan wordt er over het algemeen een uurloon gehanteerd dan een prijs per vierkante meter. Een prijs per vierkante meter wordt over het algemeen berekend bij grotere oppervlakten, zoals het verfspuiten of sausen van muren en plafonds.

De kosten van een buitenschilder

Inmiddels hebt u meerdere keren gelezen dat de kosten voor buitenschilderwerk hoger zijn dan van binnenschilderwerk. Zoals reeds aangegeven heeft dit onder andere te maken met de ligging, de locatie en de weersinvloeden. Door veel zon zal het schilderwerk eerder verkleuren maar daarentegen moet het schilderwerk ook goed bestand zijn tegen regen, sneeuw, hagel, vrieskou etc. Het is dus van groot belang dat de schilder werkt met verf van zeer goede kwaliteit. De schilder werkt buiten dus met andere materialen dan bij binnenwerk. En deze materialen zijn aanzienlijk een stuk duurder dan de materialen voor het binnenwerk.

Zelf voorbereiden van het schilderwerk om kosten te besparen?

Vanzelfsprekend wilt u genieten van uw nieuwe schilderwerk. Uiteraard kunt u ervoor kiezen om zelf uw woning te gaan schilderen, echter moet u zich afvragen of u dan hetzelfde mooie en strakke resultaat zal bereiken wanneer u dit laat doen door een professionele schilder. En wist u dat u op de kosten van het inhuren van een schilder kunt besparen? Dit kunt u doen door zelf een aantal voorbereidingen te treffen voordat de schilder aan het werk gaat. Hierdoor is de schilder in staat sneller te werken en u houdt de kosten zo laag mogelijk. Veel schilders staan hier voor open. Ga in overleg met uw schilder dat u zelf enige voorbereidingen wilt treffen. Hij kan u dan verschillende tips geven die het voorbereidende werk een stuk makkelijker maken.

Hierbij een aantal voorbeelden hoe u zelf kunt het schilderwerk kunt voorbereiden:

 • Het verwijderen van (loslatende) oude verflagen
 • Het ontvetten en schoonmaken van het oude schilderwerk
 • De eventuele (kleine) beschadigingen repareren en plamuren

De winterschilder

Het hoogseizoen voor een schilder is het voorjaar en het midden van de zomer. In deze periode worden schilders het vaakst ingehuurd. Wanneer u voordelig uit wil zijn denkt u dan eens aan het inhuren van een winterschilder en profiteer van een leuke kostprijs.

De meeste schilders zijn over het algemeen het gehele jaar, dus in alle seizoenen, wel actief. De schilder kent echter een winterseizoen. Deze loopt van eind november tot eind maart. In deze periode zal de schilder zijn schilderwerk tegen een laagtarief aanbieden. De reden hiervoor is dat de schilders in de winter veel minder werk hebben dan in de zomer. Het inhuren van een winterschilder  kan dan ook verschillende voordelen met zich meebrengen:

Lagere prijzen

In de winter heeft de schilder veel meer tijd voor de schilderklus dan in de zomerperiode

Geen wachttijd

Doordat de meeste schilders geen of weinig klussen hebben gedurende het winterseizoen kunnen ze over het algemeen direct aan de slag. De winterschilder is aanzienlijk flexibeler in de planning in tegenstelling tot de zomer

Korting

Een winterschilder geeft u bijna altijd korting op werk in de winter

Fris en Kleurrijk

Uw woning gaat fris en kleurrijk de zomer door

Klaar in de zomer

U hebt in de zomer geen last van schilders die om en door uw huis lopen en u hebt geen last van steigers voor de deur. Verder kunt u heerlijk genieten in de tuin of op uw balkon van uw fris geschilderde huis; u bent klaar voor de zomer!

Schilderen in de winter kan dus?

Winterschilder voeren in de winter over het algemeen liever binnenschilderwerk uit dan buitenschilderwerk. Dit heeft te maken met het feit dat de schilder bij binnenschilderwerk niet afhankelijk is van het weer. Het is voor een schilder een stuk lastiger om buitenschilderwerk uit te voeren vanwege de lage temperatuur. Deze lage temperatuur zorgt ervoor dat het chemische proces in de verf niet goed uithardt. Uiteraard is er ook altijd kans op regen of andere (winterse) neerslag. Deze zorgen ervoor dat het schilderwerk wordt aangetast en dan met name wanneer het schilderwerk nog niet volledig is uitgehard.

Over het algemeen werkt een winterschilder dus voornamelijk binnen. Echter zijn er ook bedrijven die door middel van hulpmiddelen ervoor kunnen zorgen dat de schilder ook buiten kan schilderen in de winter. Hiervoor wordt bijvoorbeeld de werkplek afgeschermd, de juiste professionele verf gebruikt. Door deze werkwijze kan er dan toch veel buitenschilderwerk verzet worden. Echter kan dit niet wanneer het vriest. De schilder zal altijd eerst de luchtvochtigheid checken, deze is uitermate van belang. Afhankelijk van de materialen die de winterschilder gebruikt is de winterschilder in staat om buitenschilderwerk uit te voeren. Dit heeft met name te maken met het feit dat de verven van tegenwoordig zeer snel drogen.

Inhuren van een professionele schilder

Het is niet verstandig om zelf aan de slag te gaan met uw buitenschilderwerk wanneer u hier niet de nodige kennis voor hebt. Uw schilderwerk kan er mooi uitzien, echter wordt slecht schilderwerk pas na verloop van tijd zichtbaar. Ook kan het zijn dat u houtrot over het hoofd ziet. Wanneer het schilderwerk slecht is uitgevoerd heeft dit tot gevolg dat de gehele buitenschilderwerk opnieuw moeten worden uitgevoerd dat uiteraard de nodige kosten met zich meebrengt. Een professionele schilder kan als geen ander de huidige status van het schilderwerk van uw woning beoordelen. Verder voldoet een professionele schilder aan diverse kwaliteitseisen en levert daarnaast uiteraard uitstekende garantie. Ons advies is dan ook om altijd een professionele winterschilder in te schakelen.

Hoeveel BTW zit er op schilderwerk?

Is uw woning ‘jonger’ dan 2 jaar dan valt u in het lage BTW tarief van 9%. Dit zijn over algemeen de nieuwbouwwoningen. Let wel op dat het lage BTW tarief van 9% enkel van toepassing is op de arbeid. De materialen die gebruikt worden vallen in het hoge BTW tarief van 21%.

Wanneer u uw ‘oude’ woning wilt laten schilderen, dit wil zeggen dat wanneer uw woning ouder is dan 2 jaar dan valt u in het hoge BTW tarief van 21%.

Het lage BTW tarief is per 1 januari 2019 omhoog gegaan van 6 naar 9%.

©2020 Kwaliteitschilders-Nederland | Schilders

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?