U heeft besloten dat uw huis geschilderd moet worden. De vraag is nu of u het zelf gaat doen of een schilder inhuurt. Om u te helpen met de juiste beslissing zetten wij hieronder graag de gemiddelde kosten voor u op een rij.

Hoeveel kost een schilder?

De kosten voor een schilder bestaat uit twee delen; het uurloon en de kosten per vierkante meter. Grote oppervlakken gaan vaak per vierkante meter, u kunt hierbij denken aan muren en plafonds. Wilt u echter kozijnen, deuren, radiatoren of ander materiaal wat nauwkeurigheid vereist laten schilder, dan betaald u over het algemeen een uurloon.

Werkzaamheden Prijs incl. verf, materiaal en btw
Binnenschilder
Per m² € 30 – € 35
Per uur € 35 – € 40
Spuitwerk per m² € 6 – € 10
Sauswerk per m² € 10 – € 15
Buitenschilder
Per m² € 35 – € 40
Per uur € 40 – € 50

Binnenschilderwerk is vaak goedkoper dan buitenschilderwerk. Dit komt doordat de schilder buiten andere verfsoorten nodig heeft of speciaal materiaal moet inzetten zoals trappen, hoogwerkers of steigers.

Kosten binnenschilderwerk

Binnenschilderwerk is bepalend voor de uitstraling voor interieur, daarom is het raadzaam om een professionele schilder in te huren. Zo kunnen er blaasjes of scheuren in het bestaande schilderwerk zitten of ergens nog, vochtplekken of verkleuringen. Een ervaren schilder weet hier raad mee en lost al deze problemen zonder problemen voor u op en zorgt voor een duurzaam resultaat waar u nog lang plezier van heeft.

Om u een indruk te geven hebben wij enkele veelvoorkomende schildersklussen voor u op een rij gezet.

Oppervlak Gemiddelde prijs incl. arbeidsloon, verf, materiaalkosten en btw Afhankelijk van
Trap schilderen € 300 – € 700 Van alleen 1x witten tot schuren, schoonmaken en schilderen
Dakkapel schilderen € 400 – € 930 Van alleen zijpaneel en zijbalk tot hele dakkapel inclusief kozijnen en ramen
Kozijnen schilderen € 470 – € 1.800 Van 7 m2 excl. verf tot alle buitenkozijnen van één woning
Deuren schilderen € 270 – € 1.950 Van 2 deuren tot 40 deuren en deurposten
Plafond schilderen € 220 – € 1.500 Van 30 m2 tot 45 m2 incl. gehele keuken (keukenkastjes)

Buitenschilderwerk: bespaar kosten op de lange termijn

Het onderhouden van uw woning begint vaak met het buitenschilderwerk. Hierdoor hebben weersinvloeden minder kans en worden de kwetsbare delen van uw woning zoals kozijnen goed beschermd. Te lang wachten met het aanpakken van het buitenschilderwerk zal zonder twijfel leiden tot hoge kosten en problemen. Veel schilders werken ook met een combi prijs waarin alle delen van uw woning worden meegenomen in het buitenschilderwerk.

Hieronder zetten wij de gemiddelde kosten op een rij. Let wel, dit zijn de gemiddelde kosten. De werkelijke kosten zullen afhankelijk zijn van de grote van uw woning en eventuele herstel werkzaamheden.

Type woning Gem. totaalprijs buitenschilderwerk incl. btw
Appartement € 1.000
Tussenwoning € 1.500
Hoekhuis of 2 onder 1 kap € 3.000
Vrijstaand huis € 6.000

Besparen met een winterschilder

In de winter hebben schilders minder werk. Daarom bieden zij vaak kortingen aan in de winterperiode. Deze kortingen kunnen soms wel oplopen tot 25%. De winterschilder is inzetbaar voor binnenschilderwerk en voor uw buitenschilderwerk.

Zelf schilderen

Wanneer u besluit om uw schildersklus zelf uit te voeren dient u rekening te houden met de volgende kosten.

  • De juiste verf welke geschikt is voor uw schildersklus
  • Materialen zoals afplakband, kwasten, schoonmaakmiddelen
  • Reparatie materialen zoals vulmiddel, vochtbestrijding, grondverf, houtrot Vullers en nog veel meer.
  • Het huren van trappen, hoogwerkers of steigers

Daarnaast kunt u zich afvragen of de uren die u besteed aan uw schilderwerk niet liever aan andere dingen besteed, immers vrije tijd is een kostbaar iets.

In de praktijk lijkt het zelf uitvoeren van uw schildersklus wellicht een goed idee, maar liggen de kosten voor een professionele schilder niet veel hoger dan wanneer u het zelf doet. Ook moet u rekening houden dat de verf die een schilder gebruikt vaak een hogere kwaliteit heeft dan de verf die u in de bouwmarkten kunt kopen. Dit betekend dat u sneller toe bent aan het vernieuwen van uw schilderwerk. Zelf schilderen lijkt dan ook goedkoper maar is dat vaak niet.

©2020 Kwaliteitschilders-Nederland | Schilders

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?