Uw trap(pen) zelf schilderen?

U denkt erover na om zelf uw trap te schilderen, maar hoe gaat u dit aanpakken?

Dat het schilderwerk van een trap tegen een goed stootje moet kunnen is logisch. Dagelijks lopen mensen immers op de trap met diverse schoeisel, zoals hakken. Het is logisch dat de verf van een trap minder lang mee gaat dan bijvoorbeeld het schilderwerk van een binnendeur. Het is daarom van belang dat het goed schilderen van de trap essentieel is en dat u de juiste krachtige verf hiervoor gebruikt. Daarnaast vergt het schilderen van een trap veel tijd. Heeft u hier geen zin in of heeft u hier simpelweg geen tijd voor en laat u het liever over aan een erkend vakschilder, vraag dan hier een vrijblijvende offerte aan voor het laten schilderen van uw trap. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u uw trapgat wil voorzien van een nieuw kleurtje of dat uw trap mogelijk beschadigd is. Maar ook gewoon de behoefte hebben om er een nieuw lik verf op te hebben behoort tot de mogelijkheden. Ook hiervoor kunt u bij ons een vrijblijvende offerte aanvragen door hier te klikken.

 Met welke soorten verf kunt u uw trap schilderen?

Bij het verven van een trap is het belangrijk om te kiezen voor een slijtvaste verf. Wij adviseren u te kiezen voor een vloercoating met 2-componenten. Deze twee componenten bestaan uit een basiscoating en een verharder. De verharder zorgt ervoor dat de trap een harde toplaag krijgt en beschermt uw trap tegen slijtage. Het kan natuurlijk zijn dat u liever kiest voor een verf op waterbasis, ook watergedragen verf of acrylverf genoemd. Dit is mogelijk voor het schilderen van uw trap echter dient u wel de laatste laag te schilderen met een transparante lak die als bescherming zal dienen. Verder adviseren wij om zijdeglans lakken te gebruiken. Deze is namelijk stroever en zal de kans op valpartijen aanzienlijk verkleinen.

Welke voorbehandeling is er nodig bij het schilderen van een trap?

Net zoals bij het schilderen van kozijnen en deuren is het bij het schilderen van een trap ook van groot belang dat het houtwerk van uw trapgat ‘schilderklaar’ wordt gemaakt op de juiste manier. Wij geven u graag tips hoe u uw trap zelf kunt schilderen.

De eerste stap is het beoordelen van de huidige status van de trap en het trapgat. Zijn er beschadigingen aan de trap of is de verf aan het afbladderen? Om kleine beschadigingen te herstellen kunt u dit het best doen met een twee-componenten plamuur.

Wanneer de trap en het trapgat in zijn geheel aan het afbladderen zijn, dan is het noodzakelijk om de de oude verflaag van de hele trap en het trapgat te verwijderen. Wanneer er slechts enkele plekken aan het afbladderen zijn, dan hoeft u enkel op deze plekken de oude verflaag te verwijderen.

De volgende stap is het schoonmaken van de trap en het trapgat met lauw water en een scheutje ammoniak. Wanneer er geen sprake is van beschadigingen of afbladderende verf dan is het schoonmaken vanzelfsprekend de eerste stap. Door het houtwerk schoon te maken met lauw water met ammoniak maakt u de trap en het trapgat vuil-en vetvrij. De volgende stap is de trap en het trapgat volledig te schuren. Hierdoor zal de verf beter gaan hechten. Hierna dient u nogmaals de trap en het trapgat schoon te maken met lauw water en ammoniak om de de trap en het trapgat weer vuil-en vetvrij te maken. De laatste stap is alles afnemen met een vochtige doek zodat de trap en het trapgat volledig stofvrij is.

Hoe schildert of verft u een trap en het trapgat?

Wij adviseren u de trap twee keer in de grondverf te zetten. De reden hiervoor is het intensieve gebruik van de trap. Het trapgat volstaat met een laag grondverf. Net zoals bij deuren en kozijnen is het van belang om na iedere aangebrachte verflaag het schilderwerk licht op te schuren en vervolgens weer schoon te maken met water en ammoniak. Hierna kunt u twee nieuwe verflagen aanbrengen. Om zo precies mogelijk te werken adviseren wij om u gebruik te maken van een ronde kwast. Het kan natuurlijk zo zijn dat u de trap nog dient te gebruiken, dan adviseren wij u om de treden om en om te schilderen.

 Wilt de verf en kwasten bewaren voor een korte tijd? Spuit met een plantenspuit een beetje water op de verf in de pot om velvorming te voorkomen. Gebruikte rollers en kwasten kunt u in een plastic zakje bewaren of ze in een laagje water te zetten wanneer u ze voor langere tijd wil bewaren. Wel dient u deze eerst zo goed mogelijk af te strijken.

Wanneer u al onze tips heeft opgevolgd dan hopen wij dat uw deuren er weer als nieuw uitzien!

©2020 Kwaliteitschilders-Nederland | Schilders

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?