Uw kozijnen zelf schilderen?

Zijn uw raamkozijnen en/of deurkozijnen toe aan een nieuw lik verf? Of bent u toe aan een nieuw fris kleurtje op uw kozijnen? Het kan natuurlijk ook dat u uw kozijnen heeft laten verven door een professionele schilder en bent nieuwsgierig hoe dit in zijn werk gaat. Wat de reden ook is, wij geven u alle informatie over het (laten) schilderen of verven van kozijnen.

Om de hoeveel tijd uw kozijnen schilderen?

Het schilderwerk aan uw kozijnen gaat jaren mee. Het binnenschilderwerk van uw kozijnen dient eens in de vijf tot zeven jaar wel bijgewerkt te worden. Verder is het belangrijk dat u regelmatig uw kozijnen schoonmaakt en dat er een goede ventilatie in huis is. Hoelang het buitenschilderwerk meegaat is afhankelijk van een aantal factoren. Bijvoorbeeld van de locatie en ligging maar ook van de weersinvloeden. Over het algemeen kunt u stellen dat uw buitenschilderwerk van uw kozijnen ongeveer drie tot vijf jaar meegaat.

Om te beoordelen of u uw kozijnen weer moet (laten schilderen) dient u te bekijken of er scheurtjes in de verf zitten en dan met name in de liggende delen. Dit is de beste manier om vast te kunnen stellen dat het tijd is voor een nieuwe lik verf. Open verbindingen dienen ook hersteld te worden. Wanneer de verf slecht gehecht is op uw kozijnen betekent dit dat het tijd is om de kozijnen bij te werken. Dit kunt u zien aan blaasjes in de verf of het afgeven van de verf.

Het schilderen van het houten kozijnen

Wij raden u aan om uw Houten deur- en raamkozijnen in uw huis minimaal vier keer per jaar te reinigen met een sopje. Door dit te doen beschermt u het houtwerk en blijven de kozijnen een frisse en uitstraling houden. Het voordeel van houten kozijnen is dat u kunt kiezen uit talloze kleuren. U kunt het iedere kleur geven die u wilt. Verder vinden mensen houten kozijnen vaak mooi vanwege hun authentieke uitstraling. Wel is het belangrijk om bijtijds uw houtwerk bij te werken en te schilderen om houtrot te voorkomen.

Het schilderen van kunststof of aluminium kozijnen

Wanneer u kunststof of aluminium kozijnen aanschaft worden deze direct geleverd in de kleur die u wenst. Het schilderen van dit soort kozijnen vergt echter vakmanschap. Ook is het belangrijk om de juiste primer te gebruiken om de verf goed te laten hechten dat de levensduur van uw schilderwerk aanzienlijk verlengt.

In welke kleur kunt u uw kozijnen (laten) schilderen?

Eens in de zoveel tijd is het fijn om uw kozijnen een nieuw fris kleurtje te geven. Wanneer u er goed op let dat u hiervoor de juiste lakken gebruikt kunt u uw woning de uitstraling geven die u wenst. Bij het schilderen van uw buitenschilderwerk kan het zijn dat in uw gemeente bepaalde kleurvoorschriften van toepassing zijn. Check dit alvorens u overgaat tot het kiezen van de kleur.

Zelf kozijnen schilderen: Stappenplan

De eerste stap is de staat van het onderhoud te bepalen. Zitten er blaasjes of scheurtjes in het houtwerk? Is de verf aan het afbladderen? Is de verf nog goed gehecht? Wanneer er sprake is van afbladderende verf, blaasjes, scheurtjes of geen goede hechting, dan is het noodzakelijk om eerst de oude verflaag geheel te verwijderen. U kunt de verf afkrabben door gebruik te maken van een verfbrander, ook wel heteluchtpistool genoemd, gebruik te maken van een afbijtmiddel of door middel van een föhn.

Welke voorbehandeling is er nodig bij het schilderen van kozijnen?

De volgende stap is het stofvrij maken van het kozijn en deze te ontvetten. Hiervoor gebruikt u het best lauw water met een beetje ammoniak. De verflaag kan zich hierdoor beter hechten aan uw kozijn. Vervolgens gaat u het kozijn schuren waarna u het kozijn wederom schoonmaakt met lauw water met een scheutje ammoniak. De laatste stap van de voorbehandeling is met een vochtige doek het kozijn af te nemen zodat deze stofvrij is. U kunt nu uw ramen afplakken om het uitlopen van de verf te voorkomen. De voorbehandeling is erg belangrijk. Net zoals het schrappen/krabben van de verf en het schuren. Ook is het gebruik van de juiste verven van belang.

Hoe schildert of verft u een kozijn?

Wanneer u klaar bent met de voorbehandeling kunt u beginnen met het schilderen. Voor het schilderen van het kozijn kunt u het best gebruik malen van een ronde kwast. Voordat u begint haalt u de nog droge kwast langs een stukje schuurpapier om de losse haren te verwijderen. Eerst zet u het kozijn in de grondverf. Wanneer de grondverf droog is gaat u nogmaals lichtjes schuren. Na het schuren neemt u het kozijn wederom af met lauw water en een scheutje ammoniak. Het is belangrijk bij het schilderen van een kozijn dar u van binnen naar buiten werkt. Tevens dienen de bovenkant, onderkant en zijkanten meegenomen te worden. Om een mooi resultaat te behalen dient u met de houtnerf mee te schilderen. U kunt het best minimaal twee lagen verf aanbrengen. Na het aanbrengen van iedere laag gaat u wederom het schilderwerk lichtjes schuren om vervolgens weer af te nemen met lauw water met een scheutje ammoniak. Hierdoor zal de verf zich beter hechten.

Wilt de verf en kwasten bewaren voor een korte tijd? Spuit met een plantenspuit een beetje water op de verf in de pot om velvorming te voorkomen. Gebruikte rollers en kwasten kunt u in een plastic zakje bewaren of ze in een laagje water te zetten wanneer u ze voor langere tijd wil bewaren. Wel dient u deze eerst zo goed mogelijk af te strijken.

Wanneer u al onze tips heeft opgevolgd dan hopen wij dat uw kozijnen er weer als nieuw uitzien!

©2020 Kwaliteitschilders-Nederland | Schilders

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?