Houtrot, wat is dat precies?

De naam zegt het al, houtrot is ziek, rottend hout. Het ontstaat meestal doordat hout lange tijd erg vochtig is. Een vochtpercentage van 20% is nodig om het hout te laten rotten. Veelal zie je dus houtrot waar water lange tijd het hout nat heeft gehouden. Houtrot maakt het hout zacht. Als je met een schroevendraaier heel gemakkelijk het hout in kunt steken, heb je last van houtrot.

Hoe moet houtrot behandel worden?

Als je houtrot tegen komt, is het noodzakelijk dat al het zachte hout zo ver mogelijk verwijderend wordt . Hout dat eenmaal aangetast is met houtrot moet namelijk vervangen worden. Dat hoeft niet direct met een nieuw stuk hout, zolang het gat maar niet te groot is. Het rotte hout zal zoveel mogelijk weg gestoken moeten worden waarna het goed moet drogen. Wanneer het hout goed droog is, moeten altijd de uiteinden van het hout behandelen worden, anders zal het houtrot verder gaan in het gezonde hout. De schilder gebruikt hiervoor een goed merk Houtrotstop, hij kan hiermee het hout dat het houtrot direct heeft geraakt, en vaak nog licht zacht is, goed behandelen om de schimmels en organismen te doden.

Houtrot vuller

Hierna zal de schilder het hout gaan vullen. Als er veel ruimte is ontstaan, zal de schilder het hout opvullen met een kleiner stukje hout. De rest vul hij op met een goede vervanger van plamuur. De grote gaten dichten met plamuur gaat problemen opleveren. De plamuurlagen zullen gaan scheuren door het krimpen van de plamuur tijdens het drogen, maar zal ook na verloop van tijd loskomen van de ondergrond.

Als alles netjes hersteld is zal de schilder  het geheel tweemaal gronden en daarna aflakken. Jouw houtwerk kan na de behandeling van de schilder weer jaren mee.

©2020 Kwaliteitschilders-Nederland | Schilders

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?