Uw deuren zelf schilderen?

Uw deur(en) schilderen is op zich vrij makkelijk zelf te doen, echter dient u wel met een aantal dingen rekening te houden. Wij helpen u op weg met een aantal tips zodat u uw deuren kunt schilderen zonder strepen, druipers of zakkers. Met een nieuw likje verf ziet niet alleen uw deur er als nieuw uit, uw hele huis krijgt er een nieuwe frisse uitstraling van.

Met welke soorten verf kunt u uw deuren schilderen?

Wanneer u zelf verf gaat kopen kunt u kiezen uit twee verschillende soorten verf; namelijk verf op waterbasis (acrylverf) of op terpentinebasis (alkydverf). Wanneer u een professionele schilder inhuurt zal deze binnenshuis altijd schilderen met watergedragen producten vanwege ondermeer milieu technische redenen. Welk soort verf kiest u? Verf op waterbasis en verf op terpentinebasis hebben een aantal verschillen. Acrylverf (verf op waterbasis) is milieuvriendelijk, heeft een goed kleurbehoud, is slijtvast en sneldrogend. Acrylverf vergeelt, in tegenstelling tot alkydverf, niet. Omdat deze verf gemaakt is op waterbasis, is deze verf enkel geschikt om binnenshuis te gebruiken. Alkydverf (verf op terpentinebasis) hoef je (bijna) nooit te verdunnen en is daarom direct klaar voor gebruik. Doordat de verf lange tijd dun blijft is het erg geschikt om mee te verven. Nadelig is dat met name de witte tinten na verloop van tijd geel verkleuren. Daarnaast is de term ‘verfluchtje’ afgeleid van deze verf. Het heeft de bekende verfgeur, wat niet gezond is om lange tijd in te ademen.

Uw binnendeur(en) hebben vanzelfsprekend minder bescherming nodig dan uw buitendeur. Wij adviseren u dan ook om uw buitendeur altijd te verven met alkydverf. Deze sterkere verflaag is ondermeer bestemd tegen diverse invloeden, bijvoorbeeld invloed van het weer, en biedt meer bescherming dan acrylverf. Alkydverf wordt daarom ook geadviseerd bij het verven van een trap.

Welke voorbehandeling is er nodig bij het schilderen van deuren?

Het is van groot belang, net zoals bij het verven van kozijnen, om de deur eerst ‘verfklaar’ te maken. Zorg er voor dat u in eerste instantie al het hang-en sluitwerk verwijdert. Verder dient u de staat van de deur te beoordelen. Zitten er beschadigingen in de deur, is de verf aan het afbladderen? Wanneer de verf over de gehele deur aan het ren?afbladderen is, dan is het noodzakelijk om de oude verflaag van de hele deur te verwijderen. Wanneer er slechts enkele plekken afbladderen, dan hoeft u enkel van deze plekken de oude verflaag te verwijderen.

Kleine beschadigingen kunt u het best herstellen met een twee-componenten plamuur.

Wanneer er geen sprake is van beschadigingen of afbladderende verf dan is het schoonmaken van de deur de volgende stap. U doet dit met lauw water en een scheutje ammoniak. Hiermee maakt u de deur vuil-en vetvrij. Om de verf beter te laten hechten is het noodzakelijk om na het schoonmaken van de deur deze volledig te gaan schuren. Wanneer u de deur volledig geschuurd heeft is het belangrijk om de deur nogmaals vuil-en vetvrij te maken met lauw water en ammoniak. De laatste stap van de voorbehandeling is de deur stofvrij te maken met een vochtige doek.

Hoe verft of schildert u een deur?

Wij prefereren, zoals iedere vakschilder, de term schilderen boven verven. Echter is uiteraard de uitvoering van het werk belangrijker dan de term die gebruikt wordt. Om uw deur weer een frisse kleur te geven door middel van lik verf, helpen wij u graag een handje mee. U begint het eerste met het afplakken van eventuele ramen om vervolgens de deur in de grondverf te zetten. Dit doet u bij voorkeur met een ronde kwast. U dient bij het schilderen van een deur of kozijn altijd van binnen naar buiten toe te werken. Wanneer er glas in de deur zit, begint u eerst met de latten. Vergeet ook niet de boven-en onderkant van de deur te schilderen. Om een mooie vloeiing en eindresultaat te bereiken is het van belang dat u met de houtnerf mee schildert. Verder adviseren wij altijd minimaal twee verflagen aan te brengen voor een prachtige gelakte deur. Wel is het van belang om tussen elke aangebrachte laag het schilderwerk weer even op te schuren en schoon te maken met water en ammoniak. Door dit te doen bereikt u een optimale hechting.

Wilt u de kwasten en verf bewaren voor kortere tijd? Dan is het van belang om velvorming van de verf te voorkomen om op de verf in de pot een beetje water te spuiten met een plantenspuit. Gebruikte kwasten en rollers kunt u in een plastic zakje bewaren of, bij langere tijd, in een laagje water te zetten. Let op dat u de kwasten en rollers wel eerst zo goed mogelijk afstrijkt.

Wanneer u al onze tips heeft opgevolgd dan hopen wij dat uw deuren er weer als nieuw uitzien!

©2020 Kwaliteitschilders-Nederland | Schilders

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?